Fær Øer Educational Building. Daylighting Studies. with BIG and KADK

The building is situated on a hillside on the outskirts of Torshavn, to serve as a base for coordination and future development of all educational programmes in the region, housing 1.200 students and 300 teachers. Located on a hillside, 100 m above the sea level with a panoramic view overlooking the sea, mountains and harbor of Torshavn, the project is designed as a vortex, radiating out towards its surroundings while at the same time focusing in on the school’s inner landscape for learning the lessons of life. Witk Katja Bulow, our consultancy concerned daylight analysis using building physical models and the mirror sky of KADK.

Client: Bjarke Ingels Group  //   Type of Consultancy: Daylight Analysis with Heliodon  //  Year: 2011  //  Team: Katia Bulow, Emanuele Naboni  //  Credits: KADK, Bjarke Ingels Group

DEMOSTRATIONAL PREFABRICATED SMART HOME. CHICAGO MUSEUM OF TECHNOLOGY AND INDUSTRY. WITH MKD

The building is a fully functioning three story home and showcases the best in sustainable living solutions. It is designed to show the benefits of prefabrication and the possibility of cost and energy savings. Every square inch of the home and garden is tricked out with beautiful ideas, from home automation, energy and water monitors, rain catchment, gray water systems, green roofs, wind power, solar film, LED lighting, and edible earthboxes, off-site construction, and a whole lot more. Furthermore the building presents a system to monitor energy consumption and production. The project sustainable features were designed being part of Michelle Kaufman Design Team.

Client: Museum of Science and Industry Chicago  //  Type of Consultancy: Sustainable Strategies  //  Year: 2007-08  //  Team: Michelle Kaufmann Design, Scott Landry, James Kean, Emanuele Naboni  //  Credits: Michelle Kaufmann Design

Zero Energy Passive Building Design by solely Architectural Means. Big Sur. with Nilus Design

The building is sited with the courtyard facing southwest for the optimal solar orientation. Overhangs were utilized to protect the polycarbonate from heat gain. Thick translucent plastic on the outside of the building gives the structure a futuristic vibe and it allows to collect solar heat along the winter. Large openings into the main facade and skylights are able to create natural ventilation. Wind pressure and stack effect are working together to create thermal comfort and reduce the amount of indoor contaminants. The translucent envelope is able to create, because of its properties of refraction, a diffuse distribution of the light into the depth of the space. The sustainable design was developed with Nilus Design in San Francisco.

Client: Nilus Design  //  Type of Consultancy: Sustainable Strategies  //  Year: 2007  //  Team: Nilus De Matran, Emanuele Naboni  //  Credits: Nilus Design

San Bernardino Court House. Los Angeles. High Performance Design. with SOM

As part of the Performative Design Team of SOM, we designed the San Bernardino Court House. The goal is to provide a public building with high sustainable performances. The court house is located in the warm climate of Los Angeles: form and orientation are designed to minimize solar gains and prevent glare. Materials are locally sourced. The building is LEED gold certified. 

Client: Skidmore, Owings & Merril LPP  //  Type of Consultancy: Sustainable Strategies //  Team: Micheal Duncan, Alessandro Rozza, Wen Guo, Sean Ragasa, Emanuele Naboni Year: 2008 //  Credits: SOM

New Building in The Timec Campus, Tianjn. Daylighting, Energy and Natural Ventilation. with FTA

The project foresees the creation of a new Sustainable Office Building within the Timec Campus in Tianjin (China). The consultancy for FTA, Filippo Taidelli Architects, aim to optimize the climatic integration by the means of a natural ventilated atrium. Each of the facade WWR is calibrated according to ventilation, daylighting, energy and comfort needs. 

Client: Filippo Taidelli Architetto  //  Type of Consultancy: Daylight Analysis, Building Envelope Optimization, Climate Analysis, Thermal Comfort, Natural Ventilation (CFD) //  Year: 2011  //  Team: Emanuele Naboni, Elian Hirsch  //  Credits: e3Lab, Filippo Taidelli Architetto